حجامت
نوشته شده توسط : feraghat90

 

 

دقیق و مستند بدانیم.
حکایت های شنیدنی و ...

http://feraghat90.blogfa.com/

حجامت در اصطلاح به روشي ازخون گيري اطلاق مي شود كه جهت درمان بعضي ازبيماري ها به كار مي رود. این روش داراي سابقه تاريخي 7000ساله مي باشد و به عنوان يك سنّت الهي در روايات و سيره پيامبران و ائمه اطهار(ع) مطرح شده است. حجامت جزء احكام امضائي اسلام است و در طبّ سنّتي به عنوان ركن درمان به حساب مي آيد. به زبان علمي ازحجامت به (scarification؛wetcuppinq؛bloodiettinq؛drycuppinq )تعبير مي شود كه البته باتوجّه به مفاهيمي كه ازديدگاه اسلام به دست مي آيد واژه هاي نام برده كامل نيستند.

فواید حجامت /حجامت تا در چه حّد جنبه علمي دارد؟

تلاش علمي براي توجيه حجامت در جهان شروع شده است . «حجامت يك روش درماني آزموده شده» حاصل پژوهشي است كه آقاي دكتر يوهان آبله در كشور آلمان انجام داده است . برخي از متخصصان آمريكايي نيز تحقيقاتي در اين موضوع منتشر ساخته اند و يكي از كيلينيك هاي مجهّز پژوهشي پيرامون حجامت  در آمريكا تأسيس گرديده و در حال بررسي علمي روي حجامت مي باشد . در برخي از كشورهاي آسيايي نيز اثر درماني حجامت بر روي بيماران خاص مورد مطالعه قرار گرفته است و گزارش آن منتشر گرديده است . در دانشگاه شهيد بهشتي تهران هم چند طرح پژوهشي پيرامون حجامت اجرا گرديده است از جمله «مقايسه خون وريد و خون حجامت از نظر فاكتور هاي بيوشيميايي»،«مقايسه مواضع حجامت با مسير مريدانهاي طب سوزني»،«بررسي تأثير حجامت بر بيماري هاي عصبي و سر دردهاي ميگرني» به صورت پايان نامه دكتري مي باشد .« بررسي حجامت بر بورتونين خون » نيز پژوهش ديگري است كه در دانشگاه تهران در شرف انجام است و گزارش اوليه آن در پنجمين كنفرانس بين المللي طب اسلامي در هندوستان ارائه گرديده است.پزشكان و محققان عضو موسسه تحقيقات حجامت ايران نيز درمان بيماري هاي گوناگون را با روش حجامت مورد تحقيق قرار داده اند و در اين زمينه اطلاعات ارزشمندي را  بدست آورده اند.

حجامت تا چه حّد ارزش درماني دارد؟

در منابع طب اسلامي و طب سنتي حجامت به عنوان يكي از اركان مهم درمان ذكر گرديدهاست و بيماريهاي گوناگوني را درمان مي كند و به صورت اختصاصي در منابع طب اسلامي به شكل پيشگيرانه درمان همه بيماريها شمرده شده است و در مورد بيماريهاي خاص درمان تمامي بيماري هاي ناشي از غلبه خون گفته شده است. بو علي سينا اعتقاد دارد صفرا و سودا نيز از طريق حجامت قابل دفع است.

حجامت در درمان چه بيماري هايي به كار مي رود؟  

حجامت در مورد بيماري هاي هايپرليپيدمي (چربي خون بالا) ديابت غير وابسته انسولين ، دردهاي عضلاني ، سر دردهاي عصبي و ميگرني، بيماريهاي پوستي شامل آكنه ، پسوريازيس ، آلرژيهاي دارويي ، غذايي ، فصلي ، اعتياد به مواد مخدر ، بيماري هاي انسدادي عروق كرونر ، عوارض بعد از يأسگي (منوپوز) دردهاي قائدگي در زنان و دوشيزگان (ديسمنوره) و برخي بيماري هاي عفوني هرموني و غدد كاربرد دارد.

مزيّت هاي حجامت نسبت به سايرها

به طور كلي حجامت يك روش درماني بدون عوارض جانبي است و مزيت درمان با حجامت را مي توان بطور خلاصه بدين شرح بيان كرد :

1- حجامت يك روش درماني بدون عوارض جانبي است.

2- حجامت براي تمام سنين ( به جزء چهار ماه اول زندگي ) كار برد دارد.

3- حجامت با حداقل توان فني و تجهيزات اجرايي ميتواند بيماريهاي بسيار سخت و مزمن را درمان كند.

4- حجامت هيچگونه وابستگي فني، علمي و ابزاري به خارج از كشور ندارد.

5- حجامت يك رفتار درماني سرپايي است ونيازي به تجهيزات بيمارستاني ندارد.

6- در حجامت فاكتورهاي مداخله وجود ندارد و يك رفتار كامل موجب درمان مي شود.
 
7- حجامت چون يك دستور ديني است توان جلب تأثيرات رواني (سايكوتيك) در آن بالاست و از اين طريق علاوه بر افزايش سطح درمان پذيري ، موجب تقويّت فرهنگ و اعتقادات مذهبي و ارتباط انسان با خدا مي شود.

توصيه های قبل از حجامت

هر فردی که قصد انجام دادن حجامت را دارد بايد به نکات ذيل توجه نموده و عمل نمايد:

۱-بهتر است با شکم خالی حجامت ننمائيد از اينرو يک ساعت قبل از حجامت يک ليوان شربت (ترجيحا شربت عسل) يا آب انار يا مائ الشعيرليمويی و ...ميل نمائيد.

۲-مصرف سيگار در روزی که قصد حجامت داريد ممنوع است.

۳-مقاربت جنسی در روزی که قصد حجامت داريد ممنوع است.

۴-حجامت در دوران عادت ماهيانه زنان ممنوع می باشد.

۵-هر چند نيمه دوم ماههای قمری بخصوص روزهای(۱۴-۱۷-۱۹-۲۱)بهترين زمان برای انجام حجامت می باشند وليکن در هر زمانی می توان حجامت انجام داد و از فوائد بسيار ارزنده آن بهرمند شد.

۶-حجامت برای نوزادان و اطفال و نوجوانان فوائد بسيار ارزنده ای دارد از جمله سبب افزايش رشد قد و وزن -کاهش حالات پرخاشگری و عصبيت اطفال و افزايش اشتها و محکم شدن استخوانها و عضلات و افزايش مقاومت بدن در برابر بيماريهای عفونی آنان می شود.

۷-حتی الامکان سعی کنيد در وقت تعيين شده از سوی پزشک جهت انجام حجامت مراجعه نمائيد.

توصيه های پس از حجامت   

۱-تا ۲۴ساعت بعد از حجامت مصرف سيگار -انجام کارهای سنگين -مقاربت جنسی -مصرف ماهی و غذاهای شور ممنوع می باشد.

۲-پس از حجامت نيز توصيه می شود يک ليوان شربت عسل يا يک عدد انار و يا يک عدد مائ الشعير ليمويی ميل شود.

۳-تاثيرات درمانی حجامت معمولا از جلسه دوم درمان شروع می شود از اينرو بايستی عجله نکنيد و نگران نباشيد و تا پايان دوره درمانی از هر گونه قضاوت نمودن پرهيز نمائيد.

۴-صبح روز بعد از حجامت می توانيد استحمام نمائيد(اما موضع حجامت را فقط با آب خالی بشوئيد و ليف و صابون نزنيد.

۵-به هيچ وجه نگران بيماری مسری و خطرناک (ايدز و هپاتيت و ...)نباشيد زيرا تمام وسايل حجامت(تيغ بيستوری - ليوان حجامت -گاز استريل و ...)يکبار مصرف هستند.

 مطالبی بیش تر در مورد حجامت:

الف - خوراك قبل و بعد از حجامت:

ائمه‏ معصومين(ع) در احاديث خود به خوراك مناسب براى قبل و بعد از حجامت اشاره فرموده ‏اند كه در اينجا برخى از آن‏ها را بيان می‏كنيم :

1- در روايتى از عبدالملك نوفلى آمده كه بر امام صادق(ع) وارد شدم. در دست ايشان انارى ديدم. فرمود:

« انارى بياور، چرا كه من از هيچ چيز به اندازه‏ شريك گرفتن در خوردن انار ناراحت نمی ‏شوم. سپس حجامت نمود و امر فرمود كه حجامت كنم و من نيز حجامت كردم. سپس انار ديگرى خواست...»

2- در روايت ديگرى حميرى می ‏گويد: « به امام صادق‏(ع) نامه نوشتم و عرض كردم كه من خون و صفرا دارم. زمانى كه حجامت می ‏كنم، صفرا بر من غلبه مى‏كند و زمانى كه حجامت را به تأخير می ‏اندازم خون به من ضرر می‏رساند. نظر شما در اين مورد چيست؟

سپس حضرت به من نامه نوشت كه حجامت كن و براى تاثير حجامت ماهى تازه بخور. دوباره مسئله را سئوال كردم. ايشان نوشت حجامت كن و ماهى تازه با آب و نمك بخور. اين كار را انجام دادم و سلامت يافتم.»البته از متن حديث چنين برمی ‏آيد كه دستور مصرف ماهى  تازه براى چنين شخصى با وضعيت خاص خود بوده است نه براى همه‏ مردم.

3- مرد ديگرى روايت می ‏كند كه خدمت امام صادق ‏عليه السلام بودم. حضرت، حجّام خواست و فرمود:ابزار حجامت را بشوى و انارى خواست و ميل فرمود و پس از اين كه از حجامت فارغ شد، انار ديگرى خواست و ميل كرد و فرمود اين كار مُرار (صفرا) را فرو می ‏نشاند.

4- امام حسن عسكرى‏ عليه السلام می ‏فرمايد:« بعد از حجامت انار شيرين ميل كنيد، چون انار خون را آرام می كند و آن را در مسير خود صاف می ‏گرداند.»

5- يك روز امام رضا عليه السلام فرمود:« اى معتب، براى من ماهى تازه تهيه كن. مي خواهم حجامت كنم. تهيه كردم. پس فرمود: اى معتب براى من سوپى درست كن. سوپ را براى ايشان درست كردم و حضرت از آن تناول فرمود.»

6- امام رضا عليه السلام در رساله‏ ذهبيّه، فرمايش مفصّلى در مورد خوراك بعد از حجامت دارند كه قسمتى از آن را در اينجا می ‏آوريم:« پس از استحمام بايد موضع فصد و حجامت را به وسيله‏ پارچه‏ كركى يا ابريشمى يا دستمال نخى كه لطيف و نرم باشد، بپوشانيد. بعد يك حبه از تِرياق اكبر (نام يك داروى قديم) به اندازه‏ ماش ميل كنيد.

پس از حجامت و فصد، آب ميوه بنوشيد و اگر ميوه نيست، شربت بالنگ مصرف كنيد و در جايى كه اين امكانات وجود ندارد، بالنگ را زير دندان بگيريد و روى آن جرعه‏اى آب نيم‏گرم بنوشيد.اما در فصل سرما بايد سكنجبين عسلى  استفاده شود كه اين شربت شما را از بيماری‏هاى خطرناك لقوه، برص، بهق و جذام به اراده‏ى خداوند ايمن خواهد داشت.امام رضا (ع): سفارش می ‏كنم كه پس از حجامت يا فصد، آب انار را با مكيدن آن بنوشيد. مكيدن آب انار خون را زنده و تن را با نشاط خواهد ساخت.پس از حجامت و فصد از خوردن غذاهاى نمك‏دار تا مدت 3 ساعت بپرهيزيد، چون اگر اين پرهيز مراعات نشود، بعيد نيست كه انسان به بيمارى جرب دچار شود...»

ب - پرهيز از حجامت به هنگام گرسنگى:

از مجموعه‏ى احاديث و روايات برمی ‏آيد كه حجامت بايد در زمان سيرى انجام شود و انجام آن به هنگام گرسنگى مضرّ است. از امام صادق ‏عليه السلام روايت شده كه:« حجامت بعد از غذا خوردن باعث دفع عرق شده و قوّت ‏بخش بدن است.»حضرت صادق ‏عليه السلام فرمود:« از حجامت در حال گرسنگى بپرهيزيد.»حضرت هم‏چنين فرمود:« بعد از خوردن طعام، با حجامت خون جمع می ‏شود و بيمارى دفع می ‏گردد. اما اگر قبل از خوردن غذا حجامت انجام شود، خون دفع مي شود، ولى بيمارى در بدن می ‏ماند.»

ج - دعاى حجامت امام رضا عليه السلام:

امام رضا عليه السلام براى حجامت دعاى خاصى ذكر فرموده‏ اند. اين مطلب اهميت همراهى درمان روحى و دعا درمانى با درمان‏هاى جسمى در طبّ اسلامى را اثبات می ‏كند. متن دعا چنين است:« وقتى خواستى حجامت كنى، چهار زانو جلوى حجّام بنشين و بگو: اَعوذ بِالّلهِ الكَريم فى حِجامَتى مِنَ العَين فِى الدَّم وَ مِن كُلّ سوءِ وَ الاَعلالِ وَ الاَسقام وَ الاَوجاع وَ الاَمراض وَ اَسئَلُكَ العافِيةَ وَ المُعافاة وَ الشِّفاءِ مِن كُلّ داء.» (بحار، ج 62 ص 117)يعنى: « در حجامت خود به خداوند كريم پناه می ‏برم از خونريزى و از هر ناراحتي، علت، سختى‏ و درد و مرضي و (خداوندا) از تو عافيت و اسباب عافيت و شفاى از هر بيمارى‏ را طلب می كنم.»


د - پرهيز از مقاربت و هيجان‏هاى عصبى قبل و بعد از حجامت:

امام رضاعليه السلام در رساله‏ ذهبيّه می ‏فرمايد:« فصد و حجامت پس از عمل جماع خوب نيست. بايد ميان جماع و حجامت و فصد، حداقل دوازده ساعت فاصله باشد... پس از حجامت نبايد بلافاصله به زنان نزديك شد. به علاوه مقرّر است كه انسان بعد از حجامت، از حركت زياد و خشم و هيجان بپرهيزد.»

روش انجام حجامت چگونه است؟
پس ازمعاينه واخذ شرح حال ازبيمارموضعي كه براي حجامت تعيين شده است ضدعفوني  گشته سپس باليوان حجامت كه بصورت يكبارمصرف ساخته شده به مدت چنددقيقه بادكش مي شود بعدازايجادانبساط چندخراش سطحي ايجادمي گردد آنگاه به تناسب وضعيت جسمي ؛باليني وعروقي بيماردرسه الي پنج مرحله ازوي خون گرفته مي شود.اين عمليات مجموعادرمدت حدود20دقيقه انجام مي شود كه خون گرفنه شده حداكثر به 50تا70سي سي بالغ مي گردد.درحجامت خشك مرحله خونگيري انجام نمي شود.

حجامت تاچه حدجنبه علمي دارد؟
تلاش علمي براي توجيه حجامت درجهان شروع شده است وتاليفاتي نيزدراين زمينه منتشر گرديده است"حجامت يك روش درماني آزموده "حاصل پژوهشي است كه آقاي دكتريوهان آبله دركشورآلمان انجام داده است .برخي ازمتخصصين آمريكايي نيزتحقيقاتي دراين موضوع منتشر ساخته اند ويكي ازكلينيك هاي مجهزپژوهشي پيرامون حجامت درآمريكا تاسيس گرديده ودرحال بررسي علمي روي حجامت مي باشد دربرخي ازكشورهاي آسيايي نيز اثردرماني حجامت مي باشد.دربرخي ازكشورهاي آسيايي نيزاثرحجامت برروي بيماريهاي خاص موردمطالعه قرارگرفته است وگزارش آن منتشر گرديده است .دردانشگاه شهيد بهشتي ايان هم درسالهاي 71-72چندطرح پژوهشي پيرامون حجامت اجراگرديده است ازآن جمله؛"مقايسه خون وريدوخون حجامت ازنظر فاكتورهاي بيوشيميايي "؛"مقايسه مواضع حجامت بامسيرمريديان هاي طب سوزني "؛"بررسي تاثير حجامت بربيماريهاي عصبي سردردهاي ميگرني"؛به صورت پايان نامه دكتري مي باشد."بررسي اثر حجامت برسروتونين خون "نيزپژوهشي ديگراست كه دردانشگاه تهران درشرف انجام است وگزارش اوليه آن درپنجمين كنفرانس بين المللي طب اسلامي درهندوستان درسال 1999ارائه گرديده است .دانشجويان سال آخرپزشكي ورشته هاي مرتبط؛موضوعات متعددي رادراين زمينه به صورت پايان نامه تدوين كرده اند.پزشكان ومحققان عضوشده ودرمان بيماري هاي گوناگون راباروش حجامت موردتحقيق قرارداده اندودراين زمينه اطلاعات ارزشمندي رابه دست آورده اند.   www.zibaweb.com سايت زيبا وب

حجامت تاچه حدّ ارزش درماني دارد؟

درمنابع طب اسلام وطب سنتي حجامت به عنوان يكي ازاركان مهم درمان ذكرگرديده است وبيماري هاي گوناگون رادرمان مي كندوبه صورت اختصاصي درمنابع طب اسلامي به شكل پيشگيرانه درمان همه بيماريها شمرده شده است ودرموردبيماريهاي خاص درمان تمامي بيماريهاي ناشي ازغلبه خون گفته شده است .بوعلي سينااعتقادداردصفراوسودانيزازطريق حجامت قابل دفع است .

آياهمه پزشكان حجامت رابه بيماران توصيه مي كنند؟

خير-اطلاعات پيرامون حجامت درجامعه پزشكي محدوداست .به طوركلي دردانشكده هاي پزشكي ايران اين موضوع تدريس نمي شود.فقط دربعضي ازدانشگاههاي آمريكا؛انگليس ؛آلمان ؛وچين اين موضوع به شكل كلاسيك تدريس مي شود.طبيعي است كه وقتي پزشكان ماازويژگي هاي درماني آن بي اطلاع هستند همه اقدام به اين عمل نمي كنند.ازسوي ديگراطلاعاتي كه مطرح گرديده است بسيارجديداست وبيش ازپنج هزارسال ازعمران نمي گذرد.پزشكاني كه درايران بااين موضوع آشناهستندبه هزارنفرنمي رسند.

حجامت دردرمان چه بيماريهاي به كارمي رود؟

حجامت درموردبيمارهاي هايپرليپيدمي (چربي خون بالا)؛ديابت غيروابسته به انسولين ؛دردهاي عضلاني ؛سردردهاي عصبي ؛وميگرني ؛بيماريهاي پوستي شامل آكنه ؛پسوريازيس ؛آلرژي هاي دارويي ؛غذايي ؛فصلي ؛اعتيادبه مواد مخدر؛بيماري هاي انسدادي عروق كرونر؛عوارض بعدازيائسگي (منوپوز)دردهاي قاعدگي درزنان ودوشيزگان (ديسمونوره)وبرخي بيماريهاي عفوني ؛هورموني وغددكاربردارد.www.zibaweb.com

آيااستفاده ازفوايدحجامت تنهابراي درمان بيماريهاست؟

بيش ترين كاربردانواع حجامت دربعدازبيماري هاست وبامكانيسم مختلفي ازجمله تنظيم سيستم ايمني موجب پيشگيري ازبيماريها مي گرددوبدين ترتيب مي توان نتيجه گرفت كه كاربردحجامت فقط براي درمان بيماري ها نيست.

حجامت نسبت به ساير روش هاي درماني متداول چه مزيّت هايي دارد؟

بطوركلي حجامت يك روش درماني بدون عوارض جانبي است واگربه صورت تخصصي ازآن استفاده شود برتري هاي فراوني نسبت به روشهاي درماني جاري مانند مصرف داروهاي شيميايي وجراحي دارد.مزيتهاي درمان باحجامت مي توان بطورخلاصه بدين شرح بيان كرد:

1-حجامت يك روش درماني بدون عوارض جانبي است .

2-حجامت براي تمامي سنين (به جزچهارماه اول زندگي )كاربرددارد.

3-حجامت باحداقل توان فني وتجهيزات اجرايي مي تواند بيماريهاي سخت ومزمن رادرمان كند.

4-حجامت هيچگونه وابستگي فني ؛علمي وابزاري به خارج ازكشورندارد.

5-حجامت يك رفتاردرماني سرپايي است ونيازي به تجهيزات بيمارستاني ندارد.

6-درحجامت فاكتورهاي مداخله گروجودنداردويك رفتاركامل موجب درمان مي شود.

7-حجامت يك دستورديني است توان جلب تاثيرات رواني درآن بالاست وازاين طريق علاوه برافزايش سطح درمان پذيري موجب تقويت فرهنگ واعتقادات مذهبي وارتباطانسان باخدامي شود.

درموردچه افرادي نبايدحجامت كرد؟

حجامت پيشگيرانه خطرافرين نيست وبه منظورپيشگيري ازبيماريها مي توان هرسال حداقل درفصل بهار حجامت كردوحداقل فاصله زماني براي حجامت ازيك ماه شروع مي شود تاسن روزفاصله يعني چهل ساله چهل روزيك بار؛پنجاه ساله وپنجاه روزيكبارو000ولي حجامت درماني اگرتوسط افرادغير مطلع انجام شودممكن است موجب درمان نگرديده ويااشكالاتي راپديد آورد.درموردافرادزيرنبايدحجامت كرد:

1-افرادي كه باتعريف طب اسلامي وطب سنتي دچارغلبه شديدبلغم هستند.

2-كودكان ازبدوتولدتاچهارماهگي

3-زنان باردارتا ماه چهارم بارداري

4-زنان درمدت ايام عادت ماهيانه

5-افرادداراي كمبودپلاكت خون

6-افرادي كه دچارفشارخون مقطعي بالاهستند(دراين افرادابتدابايد بااستفاده ازحجامت گرم وخشك به طريق مخصوص فشارخون راكاهش داده وسپس اقدام به حجامت كرد)

انجام چندمرحله حجامت درسال بي خطراست؟

براي طبايع بلغي وصفراوي انجام 1الي 3مرحله درسال مفيدوبي خطراست وبيشترازآن نبايدتجويزنگردد.براي طبايع سوداوي به همراه يك سلسله تمهيدات درماني ديگر تعدادرامي توان افزايش داد .سقف حجامت موردنيازطبايع دموي؛ سن روزفاصله است .يعني فردسي ساله سي روزيكبار؛چهل ساله چهل روزيكبار؛و000والبته كمترازسي روزيكبارنبايدتجويزگردد.

بيماران جهت انجام حجامت بايدبه چه اشخاص ومراكزي مراجعه كنند؟

پزشكاني كه دوره آموزش اجراوروش تجويزراگذرانده باشند صلاحيت انجامت رادارند.پيراپزشكان نيزدرصورت گذراندن دوره آموزشي مي توانندحجامت نمايند ولي تجويزحجامت بايدبانظرپزشك آشنا بااين روش درماني صورت گيرد.لازم به تذكراست كه بخشنامه هاي اخيروزارت بهداشت ؛حجامت رايك رفتاردرماني نيازمند به پژوهش علمي توصيف كرده است واين امررادرغالب طرح هاي پژوهشي زير نظرمراكزتحقيقاتي ودانشگاههاي ميسر مي داندبيماران براي انجام حجامت مي توانند به بيمارستانهاي مجري اين طرح مانندبيمارستان لقمان حكيم (تهران )وشعبات موسسه تحقيقات حجامت ايران وپزشكاني كه عضوموسسه تحقيقات حجامت ايران هستند ودوره آموزشي خودراطي كرده اندمراجعه نمايند.

حجامت درجامعه علمي ماتاچه حدپذيرفته شده است؟

به طوركلي جامعه علمي يك بازنگري اساسي به رفتارهاي درماني اسلامي وسنتي دارد واين حركت بسيارپرشتاپ پيش مي رود ودرزمينه حجامت نيز جامعه علمي جهاني درمراكزعلمي دردانشگاههاي آمريكا اروپاوچين به اين امرتوجه كرده است وكارشناسان امرنيزاطلاعات خودرادرمعرض نشر عمومي قرارداده اندووسايل سمعي بصري نيزبه اطلاع رساني پرداخته اندلكن درجامعه علمي ايران اين موضوع به شكل يك باورعلمي متولد نشده است وبيشتر كارشناسان منتظر هستند تاگزارشات كشورهاي خارجي منتشر گرددوزماني كه گزارشي ازآن سوي مرزمي بينيد به اين موضوع روي مي آورند .

آگاهي  جامعه سنتي نسبت به اين روش تا چه حداست؟

افراد بالاي چهل سال معمولا بااين روش آشنايي دارند وبرخي نيز ازكارآايي آن اطلاعات سطحي وبسيار كم اهميت است ولي مي توان ايده هاي درماني مناسبي راازآن ميان استنباط كرد وبه عرصه توجيه عملي برد در حال حاضر مجموعه اطلاعاتي دراين زمينه جمع آوري شده ودرشرف انتشار است

شيوه سنتي حجامت درايران چه قدمتي دارد؟

قدمت حجامت درايران به قبل ازاسلام مي رسد بهرام گوريكي ازپادشاهان ساساني چون درمان بيماري خودرا منحصر به حجامت يافت دستوردادتااين روش درايران رايج گردد براساس استنادات تاريخي اين روش درمانبي دردانشگاه جندي شاپورتدريس مي شده است وردپاي فرهنگي آن درادبيات كشورمشاهده مي گردد سالانه درفصل بهار مردم ؛كودكان وميان سالان خودراحجامت مي كردند واصطلاحا اين مراسم را عيد خون مي ناميده اند ومعتقد بودند بادفع فضولات وسموم ازبدن موجبات سلامتي فرد را فراهم مي نمايد ابزار حجامت سنتي درموزه ها ودرمراكز آثارباستاني تازمان هزارسال قبل به چشم مي خورد.www.zibaweb.com

جايگاه حجامت درطب سنتي ماكجاست؟

تمامي بزرگان طب سنتي ايران ازحجامت به عنوان يكي از اركان مهم درماني ذكر كرده اند محمدذكرياي راضي در كتاب الحاوي شيخ الروئس  ابوعلي سينا دركتاب قانون در طب سيد اسماعيل جرجاني دركتاب ذخيره خوارزمشاهي عقيلي خراساني دركتاب خلاصه الحكمه في مجمع الجوامع به شيوه گسترده اي پيرامون حجامت وكاربردآن دردرمان صحبت كرده اند واز حجامت براي درمان بيماريهاي فراگير ومهمي مانند سكته قلبي ؛ماليخوليا ؛سردردهاي ميگرني وبخشي ازبيمايهاي پوستي بهره مي گرفته اند .در طب اسلامي ومنابع مذهبي نيز توصيه هاي فراواني به انجام حجامت شده است .رسول اكرم (ص)وائمه اطهار(ع)خود حجامت مي كرده اند وروش انجام آن را بيان فرموده اند وويگيهاي درماني آن رابرشمرده اند يكي ازمهمترين رواياتي كه درزمينه حجامت درمنابع معتبر روايي آمده است ودرذيل آيه يك سوره اسري درتفسير الميزان وبرخي ازتفاير آمده است .درحديث شب معراج كه رسول اكرم (ص)مي فرمايند"وقتي كه به آسمان هفتم صعود كردم برهيچ ملكي ازملائك گذرنكردم مگراينكه گفتند يامحمدحجامت كن وامتت رابه حجامت كردن امرفرما".
 

دکتر سیدعلی سادات میرئی 

http://www.zibaweb.com

 





:: بازدید از این مطلب : 118
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 28 ارديبهشت 1386 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: